Peer-to-peer-fællesskaber mellem socialt udsatte
I ti forsøg med peer-to-peer-fællesskaber for udsatte har deltagere delt livserfaring, givet støtte og hjulpet hinanden i hverdagen. VIVE har samlet erfaringer fra de ti forsøg i dette inspirationshæfte.
Indhold
I inspirationshæftet finder du erfaringer fra ti satspuljeprojekter, der har eksperimenteret med peer-to-peer-fællesskaber mellem mennesker, der har livserfaringer med at være socialt udsat. Det kan blandt andet være mennesker, der har levet med misbrug, ensomhed, psykiske problemer eller hjemløshed. Målet med projekterne har været at lave fællesskaber, hvor mennesker, der er eller har været udsatte og sårbare, kan hjælpe hinanden med at håndtere udfordringer i hverdagen og med at skabe håb om en anden fremtid.
Fællesskaberne giver deltagerne muligheden for at give støtte til hinanden, og det giver den enkelte en oplevelse af at spille en vigtig rolle for andre mennesker. Samtidig kan det give dem selvtillid, bedre sociale kompetencer og håb om en anden fremtid, når de har nogen at læne sig opad og samtidig oplever, at de også kan være den person for andre.
Men der er også udfordringer ved at få fællesskaberne til at fungere i praksis. Det kan for eksempel være vanskeligt at rekruttere og fastholde peer-deltagere og finde frem til den type fællesskab, der fungerer godt for deltagerne. Det kan også være vanskeligt for frivillige organisationer og kommuner at samarbejde på tværs. Det er især forskellige kulturer og arbejdsgange, der bremser samarbejdet.
I inspirationshæftet kan du læse om deltagernes udbytte ved at indgå i de frivillige peer-to-peer-fællesskaber og udfordringer for de frivillige organisationer og kommunerne. Du finder også en guide til, hvordan man kan komme godt i gang med at etablere fællesskaberne og en oversigt over forskellige typer af peer-to-peer-fællesskaber.