Perspektiver på kvinders dagligdag i danske fængsler - Erfaringer med kvinder og mænds fælles afsoning
Du kan i denne rapport læse om, hvordan etnisk danske kvinder lever deres liv, imens de er indsat i danske fængsler.
Indhold
Du kan i denne rapport læse om udvalgte perspektiver på kvinders liv i danske fængsler. Rapporten har særligt fokus på kvindernes indbyrdes relationer og samværsformer samt kvindernes og mændenes indbyrdes relatioener og samværsformer.
Herunder kigger rapporten på, hvad kvinderne mener om at afsone i fællesskab med mænd, og hvad kvinderne mener om at afsone udelukkende kvinder sammen. Derudover kigger rapporten på, hvilke behov kvinderne beskriver som særligt væsentlige at få taget hånd om.
Konklusion
Rapporten viser, at kvindefællesskaberne i fængslerne er etableret ud fra en hierarkisk struktur. Det kan således være krævende for kvinderne at finde en plads i hierarkiet for at undgå marginalisering eller eksklusion.
Rapporten konkluderer, at denne hierarkiske struktur ikke kun skyldes særlige 'kvindelige' eller 'personlige' grunde og årsager, men i høj grad også skyldes, at selve institutionen "fængsel" repræsenterer en hierarkisering, og de sociale strukturer og samværsformer muliggøres og struktureres derfor i høj grad af den institution, de afsoner i.
Rapporten anbefaler, at Kriminalforsorgen udvikler en mere klar politik på området, der vedrører kvinders afsoningsforhold og taler for, at der må udvikles en tydelig kønspolitik, sådan at der tages hensyn til kvindernes behov.
Rapportens forfatter taler således for muligheden for at etablere et rent kvindefængsel - noget der ikke eksisterer i Danmark på nuværende tidspunkt.
Metode
Rapporten bygger på en kvalitativ undersøgelse, hvor der er benyttet deltagerobservation, interviews og mindre uformelle samtaler.
Rapporten har primært foretaget kvalitative undersøgelser fra fire fængsler i Danmark: Statsfængslet Ringe, Anstalten ved Herstedvester, Statsfængslet Møgelkær og Statsfængslet Horserød.