Perspektiver på udsathed
Socialt udsathed er et meget bredt felt og dækker over mange forskelligartede problematikker, der ikke kan adskilles fra hinanden. ’Perspektiver på udsathed’ vil skabe klarhed om forståelsen af de sociale problemer og indsatserne, der findes her.
Indhold
Fokus for bogen er fem sociale problemer: Hjemløshed, misbrug af rusmidler, psykisk sårbarhed, kriminalitet og prostitution. For hvert af disse kommer bogen ind på, hvordan det sociale problem beskrives samt hvilke forandringsperspektiver, der er for det sociale arbejde på området. Overordnet er bogen opdelt i seks dele:
Del 1: Et generelt perspektiv på udsathed. Her går bogen bl.a. i dybden med den historiske udvikling af det sociale arbejde og danskernes syn på socialt udsatte i dag.
Del 2: Perspektiver på misbrug af rusmidler. Her fokuseres på et behandlingsperspektiv, hvor en case fra Randers Kommune fremhæves. Samtidig er der også et forskerperspektiv med forklaringer på, hvorfor nogen udvikler et misbrug, og hvad der kendetegner disse personer.
Del 3: Perspektiver på hjemløshed. Bogen belyser i denne del, hvordan hjemløse oplever det sociale arbejde og kigger på modtageenheden Østervang som case. Også her ses der på forandringsperspektiver ift. indsatsen.
Del 4: Perspektiver på kriminalitet. Her stilles spørgsmål såsom: Hvordan har forståelsen og indsatsen ift. kriminalitet udviklet sig, og hvilke kriminalitetsårsager kender vi til?
Del 5: Perspektiver på prostitution; herunder mødet med borgeren samt diskussion af prostitution som socialt problem kontra socialt fænomen.
Del 6: Perspektiver på psykisk sårbarhed. Bogen tager her fat på distinktionen mellem psykisk sygdom og psykisk sårbarhed samt borgerfortællinger og relevante indsatsforbedringer.