Samfundsøkonomiske analyser af indsatser for de mest udsatte
Der har i en årrække været stigende fokus på, om indsatser i det offentlige kan betale sig - også for svagere grupper i samfundet. Med inspiration fra blandt andet Sverige er dette spørgsmål i nogle sammenhænge blevet vendt om, så fokus bliver, at udgifter til indsatser for udsatte skal ses som langsigtede investeringer og ikke som en kortsigtet udgift.
Indhold
Denne rapport sætter fokus på holdbarheden af, at udgifter til indsatser for de allermest udsatte i samfundet - hjemløse, mennesker med sindslidelser og misbrugsproblemer - skal ses som langsigtede investeringer frem for kortsigtede udgifter.
Rapportens formål er at beskrive viden om, hvorvidt indsatser over for disse grupper kan betale sig, eller alternativt, hvilke indsatser, der giver mest effekt for pengene. Det bliver vigtigt at nævne, at rapportens undersøgelse er firkantet sat op, fordi det primære formål med indsatserne – bredt sagt, at forbedre udsattes livskvalitet – ofte er svært at måle. Det er derfor vigtigt, at resultaterne ses i dette lys: som et supplement til anden viden om værdien af indsatser for udsatte. Et supplement, der i stigende grad er nødvendigt, fordi den offentlige økonomi er presset, og behovet for prioritering af de offentlige ydelser er desto større. Samtidig er det rapportens formål at belyse, hvor der er behov for mere eller bedre viden.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at:
-
Alkoholoverforbrug rundt regnet koster det danske samfund mindst 13 mia. årligt i form af forøget brug af sundhedsydelser, produktionstab og fx øgede sociale foranstaltninger til deres børn. For følgende behandlinger for alkoholoverforbrug er der fundet positive samfundsmæssige gevinster i udlandet:
• Individuel rådgivning. Giver pengene op til 21 gange igen.
• Konsultation og rådgivning i almen praksis. Giver pengene op til 39 gange igen.
• Parterapi. Giver pengene op til 9 gange igen.
• Medicinsk behandling med acamprosat. Giver et overskud i sundhedssektoren.
-
For følgende behandlinger for stofmisbrug er der konstateret følgende økonomiske konsekvenser i udlandet:
• Ambulant behandling. Giver typisk pengene 2-5, men op til 11, gange igen.
• Metadonbehandling. Både negative, neutrale og positive nettogevinster. Giver pengene op til 13 gange igen.
• Afgiftning. Fundet positive nettogevinster.
• Psykoterapeutisk behandling. Fundet positive nettogevinster.
• Case management. Fundet positive nettogevinster
-
For følgende indsatser over for personer med sindslidelse er der konstateret følgende økonomiske konsekvenser:
• Der kan opnås højere livskvalitet for personer med moderat depression ved hjælp af adfærdsterapi mod en merbetaling for indsatsen. Blandt medicinske indsatser viser særligt escitalopram gode resultater både på effekt- og økonomisiden.
• Evidens for behandling af psykoser er blandet for tidlige indsatser, intensive tværfaglige indsatser og støtte under beskæftigelsesforløb. Der er indikation af, at en intensiv akut hjemmebaseret indsats kan give besparelser, uden dog at opnå bedre (eller værre) resultater.
For flere resultater se rapportens afsnit "Resumé" side 5.
Metode
Undersøgelsen er baseret på et litteraturstudie.