Sociale viceværter – en effektevaluering af sociale viceværters arbejde mod fogedudsættelser
Sociale viceværter i boligsociale områder har blandt andet til opgave at være med til at nedsætte andelen af beboere, der udsættes for fogedudsættelse. I denne rapport kan du læse om indsatsens effekt.
Indhold
Dette er undersøgelse af fire forskellige indsatsområder i Aarhus og Københavns kommuner, hvor der er en høj andel af beboere i risiko for fogedudsættelse. Alle fire indsatsområder har i to år eller mere arbejdet med sociale viceværter, hvor ét fokus har været forebyggelsen af udsættelser.
Undersøgelsen er lavet af Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) på baggrund af et ønske om, at kunne dokumentere virkningen af de sociale viceværters indsats i forhold til beboere, der bliver udsat for udsættelser.
Rapporten er delt op i følgende afsnit:
- Konklusioner og anbefalinger
- Sådan har vi gjort
- Fogedudsættelser – omfang og årsager
- Præsentation af indsatsområderne
- Brobyggeren
- Organisering og samarbejde
- En økonomisk effektiv indsats?
- Reformer kan give flere udsættelser
I afsnittene kan du læse om, hvordan indsatserne er forankret – enten i helhedsplanen eller i kommunen og hvordan de sociale viceværter arbejder (især med fogedudsættelser).
Konklusion
Ud fra undersøgelsen konkluderer rapporten, at sociale viceværter kan være med til at nedsætte antallet af udsættelser. Undersøgelsen viser dog, at en effektiv indsats tager tid at opbygge, da effekten i indsatsområderne først for alvor steg i løbet af indsatsens andet år.
Rapporten konkluderer desuden, at nedbringelsen i antallet af fogedudsættelser har en positiv effekt for boligorganisationerne, for kommunerne, og for beboerne selv. Dog kræver det en villighed til at investere, særligt taget i betragtning, at effekten er mindre det første år.
Rapporten opstiller en række anbefalinger til, hvilke forhold, der er vigtige for at skabe en virkningsfuld indsats med sociale viceværter. Disse anbefalinger lyder eksempelvis på:
- At indsatsen skal etableres med fokus på at skabe et samspil mellem flere forskellige aktiviteter, og ikke kun arbejdet med fogedudsættelser. Opsøgende arbejde, sociale aktiviteter og konflikthåndtering er eksempler på andre aktiviteter.
- At indsatsen etableres som et samarbejde mellem kommunen og boligorganisationen.
- At sociale viceværter besidder menneskelige og faglige kompetencer, at de har et godt netværk af samarbejdspartnere og en socialfaglig baggrund.
Metode
Undersøgelsen af sociale viceværter bygger dels på et litteraturstudie af forskningslitteratur på området, dels af kvalitative interviews, og til slut en kvantitativ del bestående af effektevaluering og cost-saving-analyser.