Tidlig opsporing af og støtte ved skadeligt forbrug af alkohol - Et pilotprojekt i Nordjurs Kommune med brug af frivillige mentorer
Hvordan kan frivillige mentorer bidrage til at reducere antallet af borgere med stort alkoholforbrug? Det belyser denne evalueringsrapport.
Indhold
Rapporten omhandler et pilotprojekt (2014-15), der sætter fokus på brugen af frivillige mentorer til at reducere antallet af borgere med for stort alkoholforbrug. En undersøgelse viser bl.a., at 31 % af dem, der havde et stort alkoholforbrug, ønskede at nedsætte forbruget.
Pilotprojektet har tre delformål:
- At flere borgere, der ikke er i behandling for deres storforbrug eller afhængighed af alkohol, får talt om deres alkoholforbrug med en person, der kan støtte dem i at reducere forbruget og i at fastholde et reduceret alkoholforbrug.
- At afdække, hvilke redskaber kommunale medarbejdere har brug for, for at kunne spotte et sundhedsskadeligt alkoholforbrug.
- At afklare, om et frivilligt korps af sociale mentorer, uddannet af Blå Kors, opleves som en brugbar løsning af kommunale medarbejdere og de borgere, der tager imod tilbuddet.
Rapporten er opbygget således:
- Første del af rapporten beskriver bagrunden for pilotprojektet samt formål med og organisering af pilotprojektet.
- Derudover beskrives mentor-tilbuddet herunder hvilken metode, der benyttes til etablering af kontakt med borgeren. Det er væsentligt, at borgerens motivation for at få tilknyttet en mentor ikke nødvendigvis direkte er forbundet med overforbrug af alkohol, men fx med fokus på andre svære problemer i livet.
- Efterfølgende gennemgås metoden og datagrundlaget for evalueringen.
- Sjette del af rapporten opsummerer den samlede evaluering herunder formålet med pilotprojektet, overordnet konklusion samt opfyldte/ikke opfyldte succeskriterier.
- Syvende del af rapporten består af en kort perspektivering efterfulgt af en uddybning af resultaterne.
- Ottende og sidste del opstiller en række anbefalinger på baggrund af pilotprojektet, som kan benyttes i lignende projekter, fx at en frivillig-koordinator er et vigtigt omdrejningspunkt i indsatsen og at der skal være mulighed for/adgang til et fysisk mødested for projektdeltagerne.
Konklusion
Evalueringen af pilotprojektet konkluderer bl.a.:
- Overordnet kan det konkluderes, at der er opbakning til projektet blandt medarbejderne.
- Vedrørende første delformål kan det konkluderes, at inklusionskriteriet, hvorved borgere med andre udfordringer end alkohol, kunne indgå, gjorde det muligt at opspore borgere med alkoholproblemer.
- Lidt over halvdelen af borgerne italesatte alkohol som et hovedproblem.
- Derudover viser pilotprojektet, at nogle medarbejdere har brug for bedre viden om, hvilke faretegn de skal være opmærksomme på bl.a. kropssprog, hygiejne, luft, udseende, netværk og arbejdssituation. KRAM-faktorerne kan anvendes som redskab til at få spurgt ind til emnet.
- I projektperioden er der skabt opmærksomhed omkring projektet blandt kommunale medarbejdere, hvilket har resulteret i succes i forhold til at rekruttere borgere.
- Frivillig-koordinator oplever, at samarbejdet med kommunen fungerer godt.
Metode
Evalueringen bygger på datamateriale herunder spørgeskemaer, telefoninterviews, fokusgruppeinterview og personlige interviews.