Evaluering af udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling til de mest udsatte borgere med stofmisbrug
Rapporten beskriver effekter, implementeringsforhold og økonomiske omkostninger for en model for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling. Denne model skaber kontakt og ser ud til at bane vejen for recovery.
Indhold
Modellen for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling er afprøvet af Socialstyrelsen i samarbejde med Odense og Aarhus kommune i perioden 2014-2016.
Rapporten indeholder følgende kapitler:
- Indledning: Her kan du læse om modellen for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling.
- Sammenfatning: I dette kapitel kan du få et overblik over evalueringens væsentligste fund og anbefalinger til den fremadrettede indsats.
- Kort om projektet, pilotkommunerne og evalueringen: Her kan du læse om de to pilotkommuner samt metoder og datakilder.
- Målgruppen: I dette afsnit præsenteres de borgere, der har modtaget indsatsen, herunder alder, køn og nationalitet. Endvidere beskrives borgernes tilknytning til eksisterende tilbud, fysiske og psykiske vanskeligheder samt forsørgelsesgrundlag.
- Modellen og fidelitet i implementeringen: Her beskrives bl.a. kerneelementer i modellen samt metoder og arbejdsgange.
- Organisatoriske resultater: Her kan du læse om de resultater, der er sket på organisatorisk niveau, herunder samarbejdet mellem stofmisbrugsbehandling og psykiatribehandling.
- Borgerresultater: I afsnittet kan du få indsigt i borgernes oplevelse af motivation og håb for fremtiden samt skridt i retning mod recovery.
- Drivkræfter og barrierer i implementeringen: Her præsenteres betydningen af ledelse, organisering, mennesker og kontekst.
- De økonomiske konsekvenser: Afsnittet beskriver implementerings- og driftsomkostninger i forbindelse med indsatsen.
Rapporten henvender sig til ledere og behandlere med interesse for, hvordan modellen for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling kan anvendes i praksis.
Konklusion
Evalueringen viser, at modellen medvirker til at opspore en gruppe af de mest udsatte borgere med stofmisbrug, som ikke eller kun i ringe grad har kontakt til stofmisbrugsbehandlingen og andre sociale hjælpesystemer. Modellen kan hjælpe med at skabe kontakt og brobygge til eksisterende tilbud om stofmisbrugsbehandling, hvilket er yderst brugbart for de borgere, der har vanskeligt ved at opretholde kontakt til systemet.
Endvidere viser evalueringen, at de borgere, der har modtaget en udgående og rummelig indsats oplever at være mindre besværet af deres stofbrug og at de selv kan gøre noget for at reducere eller stoppe deres misbrug. Således bidrager indsatsen til recovery.
Organisatorisk bidrager modellen til et styrket samarbejde mellem den kommunale stofmisbrugsbehandling og øvrige social- og sundhedsfaglige tilbud.