Udsatte enlige mødre - En rapport om vilkår og hverdag
Denne rapport handler om udsatte eneforsørgermødre og deres børn. Rapporten beskriver, hvem gruppen omfatter og hvordan deres virkelighed er.
Indhold
Denne rapport undersøger, hvordan virkeligheden for udsatte eneforsørgermødre ser ud i dag. Rapporten kigger på, hvem de udsatte enlige mødre er, hvordan deres materielle virkelighed er, og hvilken form for hjælp de har fået til deres børn.
Konklusion
Rapporten viser bl.a., at der i 2012 var 144.222 familier, som bestod af en enlig kvinde med hjemmeboende børn. I løbet af de sidste 10 år er der sket en markant stigning. I perioden 2000-2012 steg antallet af familier med en enlig kvinde med børn således med 23 %.
Rapporten har svært ved at forklare stigningen i antal enlige mødre, men beskriver bl.a., at det kan skyldes, at det er blevet mere moderne at være enlig mor - herunder at gøre brug af kunstig befrugtning. Værdiundersøgelser viser dog, at parforholdet stadigvæk er i høj kurs, og stigningen i antallet af enlige kvinder kan derfor ikke uden videre forklares.
Rapporten konstaterer videre, at hvis man sammenligner gruppen af enlige mødre i 2001 og 2009 kan man konstatere, at gruppen af enlige mødre gennemgående er blevet ældre. Derudover viser rapporten, at i sammenligning med andre familietyper har gruppen af enlige mødre ret lave indkomster, og parfamilier med børn har væsentlig højere gennemsnitsindkomster end enlige mødre, og enlige mødre er den familietype, der oftest modtager kontanthjælp. 15-20 % af alle enlige mødre modtager kontanthjælp, og ca. 10 % modtager kontanthjælp hele året.
For flere resultater se “Sammenfatning” side 44.
Metode
Rapporten bygger på registre, og undersøgelsen omfatter alle eneforsørgere i Danmark. Oveni den registerbaserede undersøgelse er der blevet foretaget interviews med eneforsørgere, der har ansøgt Susi og Peter Robinsohns Fond (fonden har til formål at yde støtte til familier, børn og unge, der lever under belastende og uværdige forhold) om støtte i 2012 - og opnået støtte.