Undersøgelse af indsatsen på mandecentre og mandekrisecentre
I denne undersøgelse kan du læse, om indsatserne for mænd i krise har en effekt samt hvem indsatserne er rettet mod.
Indhold
Denne undersøgelse har til formål at vurdere virkningerne af mandecentrenes og mandekrisecentrenes indsatser i forhold til at løse deres målgruppers problemer. Undersøgelsen skal bruges til at udvikle praksis på mandecentrene og mandekrisecentrene i Danmark.
Baggrunden for undersøgelsen er, at mænd i højere grad end kvinder oplever, at samlivsophør medfører en social deroute, hvor manden for eksempel bliver arbejdsløs, kommer i økonomiske problemer, starter et misbrug eller mister kontakt med familie og/eller egne børn. Undersøgelsen belyser, hvorvidt støtte og behandling fra centrene kan forebygge, at mænd, der er udsat for samlivsbrud, oplever kriser eller andre følgeproblemer.
Centrene har til formål at støtte mænd i krise i form af rådgivningssamtaler, mandegrupper og sociale aktiviteter med mere, således at mændene kan reflektere over deres liv på en hensigtsmæssig måde, og dermed komme ud af krisen. Desuden har indsatserne til formål at styrke mændenes netværk og selvstændighed.
Undersøgelsen indeholder blandt andet følgende afsnit:
- Centrenes målgrupper
Inklusions- og eksklusionskriterier, alder og geografi, børn, uddannelse, beskæftigelse, årsager til at søge hjælp, bopæl og oplevede belastningssymptomer. - Centrenes indsatser
Forandringsteori, implementering af indsatser, vurderinger af indsatsers effekter og mændenes udbytte af indsatser.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at centrenes tilbud har en positiv effekt på mændenes livssituation. Mændene får det bedre trivselsmæssigt, får et bedre forhold til deres ekspartner og har lettere ved at løse deres praktiske problemer. Mændene tilskriver forbedringen af deres livssituationer, at de har mulighed for at tale med andre om deres følelser og problemer.
I undersøgelsens konklusion kan du læse mere om mandecentrenes og mandekrisecentrenes målgrupper, deres beskæftigelse og uddannelsesniveau. Desuden kan du læse, hvordan metoder og indsatser varierer fra center til center.
Metode
Undersøgelsen bygger på kvalitative interviews med ledere og medarbejdere i centrene samt med mænd, der modtager eller har modtaget hjælp fra centrene. Desuden bygger undersøgelsen på studier af litteratur, der omhandler effekter af indsatser og metoder.