Undersøgelse af inklusion af borgere i udsatte positioner i frivillige fællesskaber
Hvordan kan frivillige organisationers ledelse arbejde strategisk med inklusion af sårbare borgergrupper i frivillige fællesskaber?
Indhold
Undersøgelsen handler om, hvordan frivillige organisationers ledelse kan understøtte inklusion af sårbare borgergrupper i frivillige fællesskaber. Undersøgelsen suppleres af et handlingsrettet værktøj samt en pixi-version.
Konklusion
Spørgeskemaundersøgelsen viser blandt andet, at 58 pct. af de frivillige organisationer har en ambition om at inkludere mennesker i udsatte positioner som frivillige, og giver anbefalinger til, hvordan inklusion kan understøttes i praksis.
På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen inddeler Rambøll de forskellige organisationer, der arbejder med inklusion, i tre typer fællesskaber
- Inklusion i afgrænsede fællesskaber: Fællesskabet er primært for mennesker, der deler livserfaringer, fx i form af bestemte sociale, psykiske eller fysiske udfordringer.
- Inklusion i almene fællesskaber: Fællesskabet drejer sig om en fælles interesse frem for at rette sig mod en bestemt gruppe mennesker.
- Inklusion i almene og afgrænsede fællesskaber: Organisationen rummer begge former for fællesskaber.
Casestudierne af de tre forskellige typer organisationer viser, at inklusion kan understøttes både i det daglige arbejde og i aktiviteter samt ved at skabe gode rammer og sætte en strategisk retning. Det kræver fokus på disse fem områder:
- Fleksibel organisering
- Kulturelle elementer i fællesskabet
- Udvikling af kompetencer
- De fysiske rammer
- Samarbejdspartnere
Metode
Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 254 ledere fra frivillige sociale organisationer og frivillige kultur- og fritidsorganisationer, der alle har et formål om at styrke trivsel og velfærd for mennesker i udsatte positioner. Desuden bygger undersøgelsen på casestudier i seks frivillige organisationer.