Virksomheders sociale engagement - Årbog 2014
SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd - laver årligt en kortlægning af virksomheders sociale engagement. Formålet med kortlægningerne er at overvåge udviklingen af arbejdsmarkedets rummelighed og virksomhedernes sociale engagement.
Indhold
Årbogen 2014 har, udover de almindelige udviklingstemaer, fokus på fire temaer:
- Seniorpolitik
- Personer med anden etnisk baggrund end dansk
- Personer med psykiske lidelser
- Personer ansat på særlige vilkår
Rapporten er opbygget således:
Første kapitel indeholder en indledning til undersøgelsen og sammenfatter kortlægningens hovedresultater. Kapitel to gennemgår den samfundsøkonomiske udvikling, som formodes at have betydning for virksomheders sociale engagement. Kapitel tre gennemgår lønmodtagernes erfaringer med virksomhedernes konkrete indsatser. Kapitel fire beskriver udviklingen i lønmodtagernes holdning til deres arbejdsplads' sociale engagement. Kapitel fem ser nærmere på, hvad der har betydning for lønmodtagernes holdninger til det sociale engagement. Kapitel 6 handler om lønmodtagernes oplevelse af deres arbejdsplads' syn og indsatser overfor ældre medarbejdere. Kapitel syv beskriver personer ansat på særlige vilkår og typer af job på særlige vilkår. Hvert kapitel rundes af med en opsamling.
Konklusion
- Der er sket et fald i lønmodtagernes konkrete erfaringer med fastholdelse og ansættelse af personer med nedsat arbejdsevne. Lønmodtagernes erfaringer med personer ansat i fleksjob og personer ansat i midlertidige løntilskudsjob er ligeledes faldet.
- 63 % af lønmodtagerne er positive i forhold til ansættelse af personer med nedsat arbejdsevne. Der er 23 % der tror, at nyansættelse af personer med nedsat arbejdsevne vil betyde en belastning for dem selv eller deres kollegaer, mens 13 % tror, at det vil betyde aflastning af dem selv eller deres kollegaer.
- Næsten en fjerdedel af lønmodtagerne er negative overfor ansættelse af personer med anden etnisk baggrund end dansk med mangelfulde danskkundskaber.
- 48 % af lønmodtagerne er positive, mens 14 % er negative overfor ansættelse af personer med anden etnisk baggrund end dansk, som bærer beklædning eller symboler, der er forbundet med personens religion.
- 39 % af lønmodtagerne er i høj eller nogen grad betænkelige ved at arbejde sammen med personer med varig psykisk lidelse som for eksempel skizofreni og maniodepressivitet. 30 % af lønmodtagerne er slet ikke betænkelige herved.
- 28 % af lønmodtagerne er i høj eller nogen grad betænkelige ved at arbejde sammen med personer, der lider af midlertidige psykiske lidelser som eksempelvis depression eller stress, mens 39 % slet ikke er betænkelige.
- Antallet af lønmodtagere, der er positive overfor ansættelse af personer med anden etnisk baggrund end dansk med mangelfulde danskkundskaber, er større blandt dem, som har konkrete erfaringer hermed. Det samme gør sig gældene i forhold til ansættelse af personer, der bærer beklædning eller symboler forbundet med deres religion og personer med psykiske lidelser.
- Unge lønmodtagere er mere positive overfor ansættelse af personer med anden etnisk baggrund end dansk med mangelfulde danskkundskaber end ældre lønmodtagere.
- Kvinder udgør 61 % af personer ansat på særlige vilkår. 57 % af de ansatte på særlige vilkår er mellem 45 og 54 år og 43 % af dem har ingen erhvervsgivende uddannelse. Kvinder ansat på særlige vilkår er ældre og forholdsvis veluddannede, mens mænd er yngre og generelt lavere uddannede.
Metode
Undersøgelsen er baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse til danske lønmodtagere. 6.029 lønmodtagere i alderen 15-65 år har besvaret spørgeskemaet.