Virksomheders sociale engagement - årbog 2015
Hvert år udarbejder SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - en kortlægning af virksomheders sociale engagement. Formålet med kortlægningerne er at overvåge udviklingen af arbejdsmarkedets rummelighed og virksomhedernes sociale engagement.
Indhold
Årbogen 2015 sætter fokus på virksomhedernes adfærd, holdninger, oplevelser og erfaringer i forhold til fastholdelse og ansættelse af borgere, der er udsatte i forhold til arbejdsmarkedet. Derudover beskrives virksomhedernes egne oplevelser af samarbejdet med jobcentre såvel som deres anvendelse af forskellige former for støttet beskæftigelse.
Der skelnes undervejs i rapporten mellem små private, store private, små offentlige og store offentlige virksomheder. Med det udgangspunkt laver SFI forskellige sammenligninger mellem virksomhedernes sociale engagement.
Hvert år fokuserer årbøgerne på særlige temaer ud over det gennemgående fokus på virksomhedernes brug af job på særlige vilkår som for eksempel fleksjob og løntilskudsjob. Derved har SFI kunnet sige noget om virksomhedernes fastholdelse og ansættelse af personer, der på grund af langtidsledighed, sygdom eller nedsat arbejdsevne står svagt på arbejdsmarkedet.
I den foreliggende årbog har SFI i deres spørgeskemaundersøgelse ændret tilgangen til problemstillingerne. Der tages i denne undersøgelse udgangspunkt i grupper af personer, som har svag tilknytning til arbejdsmarkedet frem for de enkelte ordninger. SFI har valgt at kalde grupperne for ”udsatte”, men pointerer, at ikke alle personer i de udvalgte grupper reelt set er udsatte i forhold til arbejdsmarkedet.
De udsatte grupper, der fokuseres på i rapporten, er henholdsvis langvarigt sygemeldte, personer med nedsat arbejdsevne, langtidsledige, ledige over 55 år, personer med fysisk funktionsnedsættelse eller psykisk lidelse, personer med plettet straffeattest, personer med misbrugsproblemer, personer med anden etnisk baggrund med dårlige danskkundskaber, personer med anden etnisk baggrund med beklædning eller symboler, der er forbundet med deres religiøse eller kulturelle baggrund.
Ifølge SFI bidrager årbogen med viden og indsigt, som giver et forbedret grundlag for at forstå i hvilket omfang ansættelser af personer, der er udsatte i forhold til arbejdsmarkedet, er mulige på forskellige typer virksomheder. Derudover skabes der indsigt i, hvordan mulighederne for sådanne ansættelser kan forbedres i fremtiden.
- Rapportens kapitel 1 består af en indledning og sammenfatning.
- Kapitel 2 beskriver nogle rammevilkår for det sociale engagement. Først beskrives den samfundsøkonomiske udvikling. Derefter gennemgås de lovmæssige ændringer, som kan tænkes at have betydning for virksomhedernes deltagelse i den virksomhedsrettede indsats.
- I kapitel 3 beskrives virksomhedernes erfaringer med fastholdelse og afskedigelse af langvarigt sygemeldte medarbejdere.
- Kapitel 4 beskriver virksomhedernes erfaringer med ansættelse af personer med nedsat arbejdsevne.
- I kapitel 5 beskrives virksomhedernes vurdering af deres muligheder for at ansætte personer med nedsat arbejdsevne samt hvad de oplever, kan fremme og hindre ansættelsen af personer med nedsat arbejdsevne.
- Kapitel 6 beskriver virksomhedernes ansættelse af personer, der kommer fra ledighed. Her lægges fokus både på længevarende ledige, der ansættes på særlige vilkår samt på ledige over 55 år.
- I kapitel 7 fokuseres der på virksomhedernes ansættelse af personer, der potentielt kan være fuldt arbejdsdygtige på niveau med andre beskæftigede, men som af forskellige årsager alligevel kan have vanskeligheder ved at komme i beskæftigelse.
- Kapitel 8 beskriver virksomhedernes kendskab til forskellige beskæftigelsespolitiske ordninger og virksomhedernes oplevelse af samarbejdet med jobcentrene.
- I kapitel 9 beskrives på baggrund af analyser af registerdata, henholdsvis virksomhedernes brug af forskellige former for støttet beskæftigelse, hvilke typer af virksomheder, der har personer ansat i forskellige former for støttet beskæftigelse samt hvad der karakteriserer de personer, som virksomhederne har ansat i støttet beskæftigelse.
Konklusion
Et udpluk af undersøgelsens hovedresultater i forhold til virksomhedernes sociale engagement:
- Der er i Danmark mange små virksomheder, og tilsammen har disse tilknyttet flere personer med nedsat arbejdsevne eller langtidsledighed end de store virksomheder.
- Økonomisk støtte fra det offentlige har ifølge virksomhederne en stor betydning for, hvorvidt de ansætter personer med nedsat arbejdsevne eller længevarende ledighed.
- Mangel på arbejdskraft og egne positive erfaringer er blandt de forhold, som især kan få virksomhederne til at ansætte (flere) personer med nedsat arbejdsevne.
- Virksomhederne er generelt mere negative i forhold til vurderingen af betydningen af at have personer med psykiske lidelser ansat i forhold til at have personer med høre- eller synsnedsættelse ansat.
- I de virksomheder, som har job, der kan læres i løbet af kortere perioder, er man mere tilbøjelige til at ansætte personer med nedsat arbejdsevne.
Metode
Årbogen er primært baseret på spørgeskemadata. SFI Survey har stået for dataindsamlingen, og 1.877 virksomheder har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen. Desuden er der anvendt registerdata for årene 1998-2013.