Ældres ressourcer og behov - Status og udvikling på baggrund af ældredatabasen
Denne rapport beskriver nutidens ældres behov og ressourcer og identificerer, hvilke faktorer der er med til at udløse behov for hjælp hos de ældre.
Indhold
Rapporten handler om danske ældres ressourcer og behov og undersøger ældre i ældredatabasen i alderen 67, 72, 77, 82 og 87 år og er indelt i en beskrivende og en analystisk del. Første del består af en række særskilte analyser af fem udvalgte faktorer: ældres helbredsmæssige situation, brug af hjemmehjælp, boligforhold, sociale netværk og fritidsinteresser. Disse faktorer behandles ud fra tre perspektiver: kønsforskelle, forskelle mellem ældre i 1997 og 2007 samt forskelle mellem 67-årige og 87-årige. Første del er indelt i kapitler efter de forskellige faktorer og behandler disse uafhængigt af hinanden. Anden del indeholder en række analyser af, hvilke faktorer der betinger ældres funktionsnedsættelse og behov for hjemmehjælp. Til forskel fra første del indrager anden del de udvalgte faktorer i en samlet analyse af sammenhængen mellem de forskellige faktorer og ældres funktionsniveau og behov for hjemmehjælp.
Konklusion
Helbred:
- En større andel af mænd end kvinder har et godt selvvurderet helbred.
- Mænd og kvinder går lige ofte til lægen.
- En større andel af kvinder har et nedsat funktionsniveau og deres velbefindende er dårligere end mændenes.
- Ældre i 2007 har bedre helbred, funktionsniveau og velbefindende end i 1997.
- Aldersbetingede helbredsproblemer viser sig i en højere alder i 2007 end i 1997.
Hjemmehjælp:
- En større andel af kvinder end mænd modtager fast hjemmehjælp.
- En større andel af de yngste ældre klarer sig uden hjemmehjælp i 2007 sammenlignet med i 1997. Dette hænger sandsynligvis sammen med, at ældre i 2007 har et generelt bedre funktionsniveau.
- Behovet for hjemmehjælp stiger med alderen, dette afspejler sig bl.a. i, at flere 87-årige end 67-årige modtager fast hjemmehjælp.
Bolig:
- En større andel af kvinder end mænd flytter i alderdommen.
- En større andel af 67-årige end 87-årige bor i ejerbolig, mens en større andel 87-årige bor i lejebolig eller plejebolig. En markant større andel af 87-årige flytter på grund af dårligt helbred.
Socialt netværk:
- En større andel af kvinder end mænd er ensomme og uønsket alene.
- Færre ældre føler sig ensomme eller oplever at være uønsket alene i 2007 sammenlinget med i 1997.
- En større andel af de ældste ældre end de yngste føler sig ofte eller af og til ensomme og uønsket alene.
Fritidsaktiviteter:
- Kvinder har generelt set et højere aktivitetsniveau end mænd, når det kommer til fysiske aktiviter sammen med andre, sidestillende aktiviteter alene eller sammen med andre. Der er dog ingen forskel på mænd og kvinders aktivitetniveau i forhold til fysiske aktiviteter, der kan dyrkes alene.
- Ældre har et højere aktivitetesniveau i 2007 sammenlignet med i 1997.
- Overordnet set er 87-årige mindre aktive end 67-årige.
Samlet set peger analysen i anden del på, at en række faktorer kan være med til at belyse og forudsige udviklingen af ældres behov for hjælp og funktionsniveau. Overordnet set betyder det, at ældres selvvurderede helbred, fysiske aktivitetsniveau og livsstatus har betydning for ældres funktionsniveau og behov for hjemmehjælp.
Metode
Rapporten bygger på data fra Ældredatabasen, som er en forløbsdatabase, der består af tre interviewrunder fra henholdsvis 1997, 2002 og 2007. Ved opstarten af Ældredatabasen i 1997 blev 5.864 ældre interviewet, i 2002 blev 8.207 interviewet, mens man i 2007 opnåede interviews med i alt 7.010 ældre.