Autisme blandt unge med anden etnisk baggrund end dansk - fakta eller en myte?
Der er en underrepræsentation af børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk med autisme spektrum forstyrrelser i modtagelsen af socialpædagogiske udviklings- og støttetilbud. Har etnicitet,religiøs og kulturel baggrund indflydelse på dette?
Indhold
Undersøgelsen er udarbejdet af Arash Skelberg, der er socialkonsulent i BOAS Mentor. BOAS Mentor er et socialpædagogisk tilbud om støtte i egen bolig til unge med autisme spektrum forstyrrelse og kormobide problemstillinger. Undersøgelsen blev iværksat på baggrund af en undren over, hvorfor der ikke var inskrevet unge med anden etnisk baggrund end dansk i BORAS Mentor. Undersøgelsen bygger på spørgsmålet om:
- "Hvorvidt etnicitet, religiøs og kulturel baggrund kan have indflydelse på, om unge med anden etnisk baggrund end dansk med en autisme spektrum forstyrrelse og kormobiditet er repræsenteret i modtagelsen af socialpædagogiske udviklings- og støttetilbud."
I rapportens første kapitler beskrives kort fakta i forhold til:
- Autisme
- Nuancerne i forhold til mennesker med anden etnisk baggrund end dansk
- Definitionen af begrebet kultur
- Fakta fra Danmarks Statistik
- Socioøkonomiske forhold
- Etnicitet
- Kulturens betydning i socialt arbejde
I rapportens sidste kapitler præsenteres undersøgelsens fremgangsmåde i forhold til indsamling og behandling af empiri, samt analyse af undersøgelens data. Til sidst fremhæves de væsentlige elementer i undersøgelsen og der drages konklusioner samt kommes med forslag til udviklingstiltag.
Konklusion
Der kan ikke drages konklusioner på baggrund af kategoriseringer af bestemte grupper af mennesker. Det er derfor nødvendigt at være opmærksom på problemstillingens kompleksitet og at de profesionelle besidder interkulturel viden og kompetence.
Nogle mulige forklaringer på underrepræsentationen af unge med anden etnisk baggrund end dansk med autisme spektrum forstyrrelser og kormobide problemstillinger i modtagelsen af socialpædagogiske udviklings- og støttetilbud kan bl.a. være:
- Handicapsynet blandt folk med anden etnisk baggrund end dansk
- Manglende viden om diagnoser, manglende erkendelse og forståelse af usynlige diagnoser
- Manglende viden om systemet og eksisterende indsatser
- Rummelighed i familien i forhold til at tage sig af barnet hjemme, da problemstillingen anses som et familieanliggende
- Fagfolk kan misfortolke barnets/den unges afvigende adfærd som et resultat af opdragelse og kulturel baggrund
Austisme spektrum forstyrrelser hos børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk:
- Al forskning peger på, at autisme spektrum forstyrrelser ikke er geografisk eller demografisk betinget
- Der formodes alene i Danmark at være ca. 2.800 mennesker med anden etnisk baggrund end dansk og autisme spektrum forstyrrelser
- I følge Danmarks Statistik forventes der en stigning i befolkningstallet blandt folk med anden etnisk baggrund end dansk, hvilket set i forhold til udbredelsen af autisme spektrum forstyrrelser hos denne befolkningsgruppe betyder, at der vil komme procentuel stigning i andelen af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk med autisme spektrum forstyrrelse
Rapporten kommer med en række forslag til indsatser som fx:
- At forbedre viden om diagnoserne blandt familier med anden etnisk baggrund end dansk via oplysningskampagner
- Familierne informeres om deres barns autisme spektrum forstyrrelse og udviklingsmuligheder
- Afsætning af midler til forskning på området