Evaluering af Børnefamilietilbuddet
Om indhold, omfang og kvalitet i et børnefamilietilbud
Indhold
Evalueringen giver en status på Børnefamilietilbuddets indhold, omfang og kvalitet i perioden 1. maj 2002 – 30. april 2003. Børnefamilietilbuddets målgruppe er ”familier med børn, hvor problematikken omkring alkohol er set/berørt, men hvor der ikke er iværksat nogen foranstaltninger”.
Evalueringen inddrager også både de pårørende og misbrugernes vurdering af deres udvikling i forhold til fx trivsel, selvtillid og åbenhed siden de begyndte et behandlingsforløb i Børnefamilietilbuddet. Der spørges desuden til misbrugernes drikkemønster.
Konklusion
Behandlingen har i perioden 1. maj 2002 - 30. april 2003 omfattet 30 familier svarende til 117 personer. Heraf har de 65 personer deltaget i forskellige typer af behandlingssamtaler, mens de øvrige 52 personer har været indirekte berørt af behandlingen.
De 30 familier, som Børnefamilietilbuddet har været i kontakt med, omfatter bl.a. 59 børn i alderen 1-17 år. Pr. 1. maj 2003 havde 15 af familierne afsluttet behandlingen. Ved ti af disse familier var der tale om planmæssige afslutninger.
Brugerne giver udtryk for, at de har fået et godt udbytte af samtalerne i Børnefamilietilbuddet, og tegner primært et positivt billede af deres udvikling efter, at de har fået behandling i tilbuddet. Størstedelen oplever således, at deres generelle trivsel er blevet forbedret og halvdelen vurderer, at deres selvtillid er blevet bedre. Endvidere er misbrugernes alkoholmisbrug blevet nedsat.
Metode
Børnefamilietilbuddet består primært af behandling af familier – dvs. af såvel hele familien som af de enkelte medlemmer. Dernæst omfatter tilbuddet konsulentbistand både i forhold til enkeltsager og om generelle spørgsmål.
I alt har 13 brugere deltaget i evalueringen af tilbuddet. Resultaterne af evalueringen er baseret på brugernes besvarelser af et evalueringsskema.