Evaluering af Projekt Godnathistorie i Statsfængslet i Ringe
Der er omkring 4.000 børn, der har en mor eller far i fængsel. Som led i arbejdet med at forbedre betingelserne for de indsattes børn, iværksatte Direktoratet for Kriminalforsorgen og Statsfængslet i Ringe i 2010 Projekt Godnathistorie. Projektet giver indsatte mulighed for at indlæse godnathistorier på en CD, så børnene udenfor kan høre deres forælder eller nære pårørende læse højt, selvom de er fysisk adskilt.
Indhold
Projekt Godnathistorie er inspireret af det engelske projekt Storybook Dads og det svenske projekt Godnattsagor inifrån. Selvom selve organiseringen af projektet er forskellig i henholdsvis England, Sverige og Danmark, er det primære mål det samme i alle lande: At gøre det muligt for forældrene og andre nære pårørende at tage større del i deres børns hverdag og dermed styrke kontakten til dem. I Sverige og i Danmark, hvor projektet udføres i samarbejde med folkebibliotekerne, er det endvidere et delmål at oplyse om højtlæsningens betydning for børns modenhed og indlæring samt at styrke børnenes og forældrenes læselyst.
Denne evaluering undersøger, hvorvidt deltagelsen i Projekt Godnathistorie har en positiv indflydelse på relationen mellem barnet og den indsatte, samt hvorvidt projektet fører til en øget læselyst. Evalueringen har desuden som sekundært formål at undersøge, hvordan selve processen er forløbet, og man vil således i evalueringen kunne læse om, hvordan Projekt Godnathistorie kan afvikle
Konklusion
Evalueringen viser, at deltagelsen i projektet for de fleste indsattes vedkommende ikke har medført mere kontakt til børnene. Dog har deltagelsen for flere af de indsatte styrket følelsen af at være en del af barnets liv og hverdag trods den fysiske adskillelse. De indsatte oplever det meget positivt, at de via projektet og historiepakken har fået mulighed for at fortælle børnene, at de har det godt, da de oplever, at børnene kan have ubehagelige forestillinger om fængslet og den måde, de bliver behandlet på.
Evalueringen viser også, at nogle af deltagerne i projektet er blevet inspireret til generelt at læse mere eller lytte til lydbøger. Spørgeskemaundersøgelsen viser blandt andet, at de fleste børn har reageret positivt på at modtage historiepakken. Omkring halvdelen af børnene eller de voksne svarer også, at historiepakken har haft en positiv indflydelse på relationen mellem barnet og den fængslede. Den anden halvdel oplever ikke, at historiepakken har haft betydning for relationen, hvilket for flere kan skyldes, at barnet ikke er gammelt nok til at forstå, hvem det er, der taler på CD’en. Spørgeskemaundersøgelsen viser også, at historiepakken for nogen har øget lysten til højtlæsning for børnene i hjemmet, mens andre i forvejen har læst meget højt, hvorfor modtagelse af historiepakken ikke opleves at have gjort en forskel. Alle modtagere af historiepakken mener uden undtagelse, at muligheden for at få en historiepakke skal være et tilbud til andre børn, der har nære pårørende i fængsel, ligesom samtlige indsatte, der har været med i projektet, vil anbefale andre indsatte at deltage i et lignende projekt.
Det konkluderes yderligere, at Projekt Godnathistorie kan forventes at bidrage til en lindring af nogle af de negative følgevirkninger, der kan forekomme hos børn med en mor, far eller nær pårørende i fængsel. Også i forhold til de indsatte konkluderes det, at projektet kan være en hjælp til at imødekomme og til en vis grad afhjælpe nogle af de belastende følelser, som følger af den tvungne adskillelse fra barne
Metode
Evalueringen er baseret på otte interviews med otte indsatte, der har deltaget i projektet, to ansatte i Statsfængslet i Ringe, der varetager projektet, samt spørgeskemabesvarelser fra syv hjem, der har modtaget en historiepakke.