Gadeplan - Midtvejsevaluering af helhedsorienterede gadeplansindsatser i udsatte boligområder
I 2012 fik tolv kommuner midler til at igangsætte en helhedsorienteret gadeplansindsats i 17 udsatte boligområder. Målet med indsatsen er at forebygge og nedbringe ungdomskriminaliteten samt øge trygheden i områderne. I denne rapport kan du læse om de igangsatte aktiviteter og de foreløbige resultater af indsatserne.
Indhold
Først i rapporten præsenteres evalueringens konklusioner og anbefalinger til det videre arbejde. Herefter præsenteres evalueringsdesignet og de anvendte metoder. I de næste kapitler beskrives de 17 boligområder i forhold til beboersammensætning, kriminalitetesniveauet og de uddannelses- og beskæftigelsesmæssige problemstillinger i områderne. Herefter beskrives indsatserne i forhold til igangsatte aktiviteter og målgruppe for aktiviterne og der ses nærmere på de foreløbige resultater og erfaringer med indsatserne. I det sidste kapitel gives en dybtegående beskrivelse af indsatsen og de opnåede resultater i form af case-studier fra tre forskellige boligområder i henholdsvis Aarhus, Holbæk og Ishøj.
Konklusion
Resultaterne af midtvejsevalueringen viser, at de 12 kommuner i alt har igangsat mere end 60 forskellige aktiviteter i boligområderne, som har haft mere end 2.500 brugere. De igangsatte aktiviteter kan inddeles i syv kategorier:
- Fritidsaktiviteter
- Mentor/rådgivning
- Opsøgende gadeplansarbejde
- Job
- Skole
- Familie
- Andre typer af aktiviteter
Hvilke aktiviteter der er igangsat varierer fra projekt til projekt og er tilpasset boligområdernes behov og problemstillinger. Resultaterne af midtvejsevalueringen tyder på, at der er to forskellige tilgange til indsatsen; kriminalpræventiv gadeplansindsats og kriminalitetesreducerende gadeplansindsats.
- Den kriminalpræventive gadeplansindsats er i de fleste tilfælde igangsat i de mindre udsatte områder og er målrettet en bred gruppe af børn og unge i den kriminelle risikozone, som udviser en bekymrende adfærd.
- Den kriminalitetsreducerende gadeplansindsats er hovedsageligt målrettet en mindre gruppe af ældre unge, oftest uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, som ofte har begået gentagende kriminalitet og er kendetegnet ved en dialogbaseret tilgang som fx mentor- og rådgivningstilbud
De foreløbige resultater viser, at særligt fritidsaktiviteter som kriminalpræventiv indsats har haft succes med at tiltrække børn og unge. Samtidigt er de foreløbige erfaringer med mentor- og rådgivningsaktiviteter gode, særligt i forhold til at skabe kontakt til de unge.
Metode
Beskrivelserne af områderne er baseret på:
- Kriminalstatistik på områdeniveau
- Uddannelsesstatistik på områdeniveau
- Beskæftigelsesstatistik på områdeniveau
Beskrivelserne af de igangsatte aktiviteter er baseret på:
- Projektansøgninger
- Indberetninger
- Casestudier
Projekternes foreløbige resultater er baseret på kvantitative og kvalitative analyser af indberetninger fra projekterne samt casestudier.