Evaluering af RUGO-projektet
Om udvikling og kvalificering af indsatsen på familieplejeområdet
Indhold
RUGO står for Rekruttering, Uddannelse, Godkendelse og Organisation, som er de fire centrale elementer i projektet, der sigter mod en opkvalificering af rekruttering og godkendelse af plejefamilier.
Formålet med RUGO-projektet har været:
- At styrke familieplejen som et kvalificeret, familiebaseret alternativ til døgninstitutioner og institutionslignende anbringelser.
- At sikre øget kvalitet i familieanbringelserne.
- At modvirke fejl og utilstrækkeligheder i forbindelse med familieanbringelser, så man kan formindske behovet for genanbringelser.
I rapporten beskrives RUGO-projektets baggrund og formål samt selve projektforløbet og de modeller, man har anvendt.
Endvidere beskrives evalueringens formål, design og resultater. De tre gennemgående temaer i evalueringen er:
- Forandring af forståelse, praksis og organisering
- Samarbejde
- Kvalitet i anbringelserne
Konklusion
Det overordnede resultat af projektet er en højere kvalitet i familieanbringelsesforløbet i de kommuner, der har deltaget i projektet.
Konkret viser evalueringen at:
- Der er sket en udvikling i forståelsen af opgaven, matchningen og anvendelsen af RUGO-konceptet.
- Plejefamiliernes samlede forståelse af familieplejearbejdets kompleksitet har undergået en tydelig positiv udvikling
- Familieplejearbejdet er blevet styrket i den kommunale organisation
- Kommunerne har fået et bedre sorterings- og rekrutteringssystem med henblik på at opnå et samlet kvalificeret familieplejesystem.
Det er endnu ikke muligt at vurdere RUGO-konceptets langsigtede effekter. Evalueringens tidsperspektiv giver heller ikke baggrund for en reel vurdering af, i hvilket omfang konceptet kan modvirke fejl og utilstrækkeligheder i forbindelse med familieplejeanbringelser. Som mulige problemer nævnes dog manglende forståelse af opgaven, et utilstrækkeligt samarbejde mellem plejefamilier og kommune og et utilstrækkeligt samarbejde mellem de biologiske forældre og plejefamilierne.
Metode
Der er gennemført to parallelle forløb, RUGO 1 og RUGO 2. I RUGO 1 deltager plejefamilierne i et uddannelsesforløb inden beslutningen om godkendelse som plejefamilie tages. Dette indebærer, at familierne under forløbet selv skal reflektere over deres egnethed som plejefamilie. I RUGO 2 er plejefamilierne godkendt inden de starter på uddannelsesforløbet. I begge modeller deltager plejefamilierne i et 30 timers grundkursus. Udover de to modeller består konceptet af manualer til bl.a. telefoninterviews, spørgeguide til forundersøgelser, de fire grundkursusdage og til hjemmebesøg.
Evalueringen af RUGO-projektet bygger på interviews med henholdsvis plejefamilier, RUGO-konsulenterne og de involverede ledere og sagsbehandlere. Interviewene er gennemført dels som individuelle interviews dels som gruppeinterview.
Der har været tilknyttet to eksterne konsulenter til projektet.
Projektet er et delprojekt under Socialministeriets KABU-projekt (Kvalitet i Anbringelsesarbejdet med Børn og Unge) og er finansieret af midler herfra.