Hvordan opsporer og håndterer jeg sager om partnervold?
Partnervold har alvorlige fysiske, psykiske og sociale følgevirkninger for den udsatte part og for børn, der vokser op med vold i hjemmet. Formålet med denne håndbog er derfor at give dig nyttig viden, konkrete guides og brugbare redskaber til at kunne opspore og handle på partnervold.
Indhold
Når du som fagperson står over for en borger eller en familie, hvor du har en mistanke om, at der udøves partnervold, kræver det handling. Personer, der er udsat for eller udøver partnervold, vil typisk ikke selv starte en samtale om volden. Derfor er det vigtigt, at du som fagperson har en grundlæggende viden om partnervold og er opmærksom på potentielle tegn på partnervold, så du kan opspore volden. Håndbogen indeholder derfor bl.a. viden om forskellige former for vold, samt hvilke tegn man som fagperson bør være opmærksom på hos både voksne og børn. Den indeholder også samtaleguides til, hvordan du som fagperson kan spørge ind til vold, og viden om hvilke forpligtelser og handlemuligheder du har som kommunal fagperson over for mennesker, der udsættes for eller udøver partnervold.
Håndbogen består af fire kapitler:
- Nyttig viden om partnervold.
- Hvilke tegn skal jeg være opmærksom på?
- Hvordan kan jeg spørge ind til partnervold?
- Hvad er mine handlemuligheder?
Håndbogen er egentlig målrettet kommunale sagsbehandlere inden for fx det sociale og familieretlige område, men den er også relevant for andre fagpersoner, såsom pædagoger, lærere, sundhedsplejersker og læger.