Særforanstaltninger - Anbefalinger til god praksis for organisering, samarbejde og borgerinddragelse
Denne rapport har til formål at give inspiration til, hvordan man hensigtsmæssigt kan organisere særforanstaltninger.
Indhold
Denne rapport søger at give inspiration til, hvordan man kan tilrettelægge og organisere særforanstaltninger på såvel myndighedsniveau som i den praktiske gennemførelse af særforanstaltningen. Rapporten peger på, hvilken form for organisering og hvilke faglige kompetencer og arbejdsrutiner, som kan bidrage til, at en særforanstaltning lever op til sit formål om at skabe de nødvendige rammer for at håndtere en problemskabende adfærd, så borgeren kan få et bedre og mere værdigt liv med en højere livskvalitet.
Rapportens første kapitel beskriver overordnet, hvad der karakteriserer en særforanstaltning. Her beskrives blandt andet, hvilke faser en særforanstaltning gennemløber, og hvilke aktører der er involveret i et særforanstaltningsforløb. De efterfølgende kapitler handler om de grundelementer, der er gennemgående i større eller mindre omfang i faserne:
- Borgerinddragelse
- Organisering af sagsbehandlingen
- Organisering og ledelse af særforanstaltningen i praksis
- Økonomien i særforanstaltninger
- De fysiske rammer i særforanstaltningen
- Den faglige indsats
Rapporten indeholder desuden et interview med forstander Anne Thomsen fra Rønnegården i Region Hovedstaden, som giver sit bud på, hvordan god praksis i særforanstaltninger kan forstås og hvilke opmærksomhedspunkter, der især skal tilgodeses i organiseringen af en særforanstaltning.