Arbejdsmarkedstilknytningen for flygtninge og indvandrere
Invandring, Integration og arbejdsmarkedsstatus er ofte til debat i Danmark. I denne undersøgelse kan du læse om netop disse emner.
Indhold
I denne bog kan du få overblik over flygtninge og indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet i Danmark. Undersøgelsen fokuserer på invandrere og flygtninge, som er ankommet til Danmark mellem 1997 og 2011. Året 1997 er valgt som startår, fordi det fra dette tidspunkt er muligt at koble oplysninger om det såkaldte ’opholdsgrundlag’ – dvs. hvorvidt indvandrede opholder sig i landet som flygtning, familiesammenført, på grund af arbejde eller studier – med Det Centrale Personregister. Bogen stiller skarpt på sammenhængen mellem opholdsgrund og hvorledes integrationen forløber på arbejdsmarkedet. Tidligere studier for Danmark har entydigt vist, at ikke-vestlige indvandrere klarer sig dårligere på arbejdsmarkedet end vestlige indvandrere både i relation til beskæftigelse og indkomst.
Indeværende analyse er organiseret på følgende måde: I afsnit 2 beskrives i korte træk udviklingen i den danske immigrationspolitik over årene. Afsnit 3 beskriver de anvendte registerdata, som ligger til grund for analysen, mens afsnit 4 beskriver den anvendte model, og afsnit 5 viser resultaterne. Analysens konklusioner er samlet i afsnit 6. Analysen afdækker følgende spørgsmål:
- I hvilket omfang har sammensætningen af nye indvandrere ændret sig i de senere år?
- Hvor længe bliver de nye indvandrere typisk i Danmark?
- Hvor afgørende er årsagen til deres indvandring, dvs. opholdsgrundlaget, for deres arbejdsmarkedsintegration?
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer blandt andet med hensyn til beskæftigelse, at andelen er højest blandt personer med ophold for at arbejde, familiesammenførte til danskere og EU-borgere og østeuropæiske-borgere, mens andelen er noget lavere blandt studerende og familiesammenførte til andre. I den anden ende af skalaen ligger flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, hvor beskæftigelsen er betydeligt lavere. Dermed understreges de integrationsmæssige udfordringer, der er for såvel flygtninge som for deres familiemedlemmer. For de flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som opnår beskæftigelse, er lønindkomsten også betydeligt lavere (21-24 pct.), mens sandsynligheden for at modtage overførsler omvendt er betydeligt større og de modtagne beløb væsentligt højere.
Metode
Bogens resultater bygger på en kvantitativ undersøgelse. Der er i alt 378.500 personer, som indvandrer for første gang i perioden 1997 til 2011, og de følges i årene efter deres ankomst til Danmark. Oplysninger om deres alder, køn og civilstatus kan findes i befolkningsregisteret, mens oplysninger vedrørende arbejdsmarkedsstatus, uddannelse mm. hentes fra andre af Danmarks Statistiks registre. Der kigges blandt andet på:
- Invandringstidspunkt, opholdsgrundlag, oprindelsesland
- Køn, alder, uddannelse