Kunstværkstedet
Rapporten er en evaluering af Kunstværkstedet i Ribe Amt. Et beskæftigelsesdagtilbud tilegnet udviklingshæmmede med særlig interesse for tegning, skulptur og grafik.
Indhold
Initiativet til Kunstværkstedet er udsprunget af en medarbejderidé fra et af de øvrige beskæftigelsestilbud i Ribe Amt. Motivationen er at styrke brugernes evne til at kommunikere og udtrykke sig og derved opnå øget selvværd og selvtillid gennem undervisning i tegning, maleri og skulptur på et højt fagligt niveau som er sprogligt og strukturmæssigt tilpasses målgruppen. Derudover er forventningerne, at Kunstværkstedet vil resultere i bedre kommunikationsevne generelt, øget selvindsigt, øget begrebsverden og øget opmærksomhed mod deltaljer i omgivelserne.
Formålet med evalueringen er en drøftelse om kunstværkstedets fortsættelse samt en analyse af de anvendte ressourcer i tilbuddet. Derudover at give et bud på, hvorvidt der er indikatorer for, at kunst som undervisning, læringsproces og udtryksform kan vedvirke til, at de enkelte brugere opnår øget livskvalitet og helt konkret kan forbedre deres daglige færdighedsniveau.
Konklusion
Medarbejderne fra Kunstværkstedet har i projektperioden erfaret, at der er sket en positiv udvikling hos den enkelte bruger i forhold til selvindsigt, begreber og opmærksomhed mod omgivelserne. Dette tolkes blandt andet ud fra brugernes udsagn på udflugter ud af huset og via en analyse af de tegninger, brugerne udarbejder. Analysen af tegningerne viser, at der er foregået en positiv bearbejdningsproces hos brugerne. En bearbejdning, der indikerer, at for nogle af brugerne er der opnået en øget selvindsigt samt en øget opmærksomhed mod og evne til at opfatte flere detaljer i omgivelserne. Tegningerne viser også, at aktiviteten benyttes som udtryksform og som kommunikationsredskab.
Generelt opleves det, at den enkelte bruger har fået en bedre selvopfattelse og et bedre selvværd af at opdage, hvad de er i stand til og af den anerkendelse, de høster for deres arbejde.
Projektet er i dag blevet gjort til et permanent tilbud.
Metode
Evalueringen bygger på en kvalitativ metode og gør brug af interviews og observation.
Datagrundlaget for evalueringen er indhentet via interviews med forstanderen for Esbjerg Regionen, afdelingsleder fra Værkstedet Lillebæltvej og de to medarbejdere fra Kunstværkstedet. Derudover tager evalueringen udgangspunkt i det skriftlige materiale, hvor Kunstværkstedets medarbejdere løbende har udarbejdet erfarings- og observationsmateriale om brugerne samt i generelt baggrundmateriale fra Handicapafdeling om visitation og belægning.