Dialog mod vold: klienterne, volden og effekten af behandlingen
Denne rapport giver en karakteristik af voldsudøvere og voldsudsatte partnere, der har været i behandling i Dialog mod Vold. Derudover indgår resultaterne fra en opfølgende undersøgelse efter endt behandling.
Indhold
Denne rapport giver en karakteristik af voldsudøvere og voldsudsatte partnere, der har været i behandling hos Dialog mod Vold. Rapporten præsenterer ligeledes resultaterne af behandlingen, det vil sige i hvilket omfang udøverne stopper med at udøve vold i nære relationer efter afsluttet behandling. I følgende afsnit præsenteres rapportens datagrundlag, definitionen af vold i nære relationer, begrebsafklaring samt en beskrivelse af Dialog mod Volds behandlingstilbud.
Konklusion
Blandt de 280 udøvere, der indgår i undersøgelsen, har 38 pct. henvendt sig frivilligt. 52 pct. er blevet henvist af Kriminalforsorgen og 10 pct. er blevet henvist af Københavns Kommune. Det er primært mænd i alderen 25-49 år, der kommer i behandling for udøvelse af vold i nære relationer, 7 pct. er kvinder. Der er klienter i alderen 18 til 70 år. 88 pct. af udøverne er født i Danmark. De repræsenterer hele spektret af uddannelsesniveauer fra ufaglært til lang videregående uddannelse, men gennemsnitligt er de lavere uddannet og har en lavere beskæftigelsesgrad end almenbefolkningen. 98 pct. er heteroseksuelle og 62 pct. har en partner. De har i gennemsnit 1,8 børn. Samlet har de 280 udøvere, der indgår i undersøgelsen, 512 børn, hvor langt de fleste har fået en positiv effekt af behandlingen i form af reduceret eller elimineret vold i hjemmet. En tredjedel af dem, der har børn, bor sammen med deres børn i en kernefamilie. For dem der har børn i deleordning eller er uden samvær, gælder det, at børnene i overvejende grad er mest hos moren. 4 pct. har børn, der bor hos en plejefamilie eller på døgninstitution. 34 pct. af udøverne har en psykiatrisk diagnose hvoraf ADHD, depression og angst er mest udbredt. 17 pct. har været indlagt på en psykiatrisk afdeling og 26 pct. har et kritisk forbrug af alkohol og rusmidler.
Metode
Rapporten er baseret på svar fra 280 udøvere og 48 udsatte partnere, der startede i behandling i perioden 2016-2018. Undersøgelsen af effekten af behandlingen er baseret på svar fra 102 udøvere og 42 udsatte partnere. De har gennemført et behandlingsforløb i perioden 2016-2019 og har ved behandlingens afslutning udfyldt et spørgeskema. Rapporten baserer sig ligeledes på svar fra 117 udøvere og 39 partnere, der i perioden maj 2018-februar 2020 har svaret på et opfølgende spørgeskema et år efter deres behandlingsforløbsafslutning.