Vold mod hjemløse - hjemløses oplevelser af vold på gaden
En undersøgelse, der har til formål at give et bedre indblik i omfanget og karakteren af volden mod hjemløse i gademiljøet, som et led i at forebygge volden fremadrettet.
Indhold
Denne raport indeholder en undersøgelse af den vold, hjemløse oplever, når de opholder sig i gademiljøet. Som et led i at forebygge volden fremadrettet, søger rapporten med denne undersøgelse at tegne et billede af omfanget af den vold hjemløse oplever.
Rapporten baserer sig på en interview-/spørgeskemaundersøgelse med 50 hjemløse om deres oplevelse af vold på gaden. Undersøgelsen er ikke repræsentativ, da stikprøven ikke er tilfældigt udvalgt blandt samtlige hjemløse i Danmark. Undersøgelsen giver derimod et geografisk afgrænset øjebliksbillede af omfanget af den vold, hjemløse udsættes for og kommer også ind på voldens karakter.
Undersøgelsen og processen omkring undersøgelsen har haft to effekter: For det første nogle konkrete resultater og konklusioner i forhold til undersøgelsestemaet og for det andet har undersøgelsesprocessen afstedkommet erfaringer og overvejelser, som er resulteret i en række anbefalinger. Der kan med fordel bygges videre på disse erfaringer ved anvendelse i andre undersøgelser, hvor målgruppen er socialt udsatte.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at halvdelen af de i alt 50 informanter tilkendegiver, at de på et eller andet tidspunkt er blevet udsat for vold af personer, som de i forvejen ikke kendte. Det er imidlertid ikke alle 25 informanter, der er blevet udsat for fysisk, ekstern og umotiveret vold. Besvarelserne vidner om, at voldsoplevelserne er komplekse, alsidige, individuelle og derfor svære at operationalisere og måle. Dertil kommer, at den enkeltes besvarelser til tider er inkonsistente.
Det kan konkluderes, at vold opfattes og defineres forskelligt: Nogle opfatter tyveri, verbale skældsord m.v. som vold, mens andre beskriver voldsoplevelser som bygger på intern vold, det vil sige at gerningspersonerne selv har været hjemløse. Flere af voldsoplevelserne synes endvidere at bygge på et aktivt samspil med gerningspersonerne, det vil sige den hjemløse har på forhånd selv provokeret/slået gerningspersonen. Omtrent en tredjedel af informanterne har oplevet at blive udsat for fysisk vold – bl.a. at blive slået, tisset og spyttet på - mens de sov/lå ned. Det tyder på, at de har været udsat for umotiveret vold.
Sammenfattende viser undersøgelsen, at hjemløse langt fra er en homogen gruppe, og hjemløse med et alkoholmisbrug hænger bl.a. ”narkomanerne” ud som gerningspersoner. Endvidere må der tages forbehold for de ofte modsatrettede beskrivelser af gerningspersonerne. Dertil kommer, at flere af informanternes forestillinger om gerningspersonerne ikke harmonerer med det, de i øvrigt fortæller som egne, konkrete oplevelser. Det har med andre ord vist sig, at konteksten, hvori der spørges ind, og spørgsmålsformuleringerne giver forskelligartede besvarelser.
Mange informanter mener, at vold er naturlig, og at vold går ud over de hjemløse, da de hjemløse er det svage led i samfundet. Flere giver udtryk for en forståelse af gerningspersonerne som selv værende magtesløse og frustrerede. Omtrent halvdelen mener, at vold mod hjemløse er et stigende problem. Flere informanter supplerer med, at de oplever, at der generelt er mere vold i samfundet nu end tidligere, at der er kommet flere hjemløse til, og at stoffer er et stigende problem i samfundet.
Med afsæt i informanternes egne løsningsforslag og den viden undersøgelsen har tilvejebragt, anbefaler rapporten følgende:
-
At antallet af hjemløse gadesovere reduceres ved en opkvalificering af det opsøgende arbejde, således at opsøgende medarbejdere bliver i stand til at hjælpe folk væk fra gaden
-
at oplyse befolkningen om, hvad det vil sige at være hjemløs og sårbar
-
at skærpe politiets opmærksomhed, så politiet bliver i stand til at hjælpe de hjemløse og reagere på den vold, hjemløse oplever
-
at holdningsbearbejde, så den enkelte tager et ansvar og griber ind over for vold
-
at forhindre yderligere udstødelse.
Metode
For at kunne sige noget om omfanget af volden mod hjemløse, har denne undersøgelse fundet det nødvendigt at indhente noget talmateriale. Fundamentet for denne rapport er derfor en spørgeskemaundersøgelse, hvor 50 brugere af Projekt UDENFOR's tilbud; Den Mobile Café er blevet interviewet.
Informanternes besvarelser og de erfaringer, som er gjort i forbindelse med arbejdet med denne rapport, ligger således til grund for rapportens anbefalinger til et forebyggende arbejde for at reducere volden mod hjemløse fremadrettet.